Laurus nobilis
- Türkçe Adı: Defne
- İngilizce Adı: Laurel, Bay
- En Sık Bulunduğu Bölgeler ve Genel Özellikleri: Defne ağacı, özellikle Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde yetişen, yaklaşık 10m boyuna kadar uzanabilen odunsu bir bitkidir. Ülkemizde de özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında yetişmektedir.
Kullanılabilir kısımlar: Bitkinin medikal amaçlar için kullanılan kısımları yaprak, meyve ve bu bitkiden elde edilen uçucu yağ’dır.
İçeriğindeki Bileşenler:
- Defne Yaprağı: Uçucu yağ (1,8-sineol), seskiterpen laktonlar (dehidrokostuslakton, kostunolid, eremantin, laurenbiolid), izokinolin alkoloidleri (retikulin), (+)-kalanolid A başta olmak üzere birçok bileşen içermektedir.
- Defne Meyvesi: Uçucu yağ (1,8-sineol, alfa ve beta pinen, sitral, metilsinnamat), seskiterpen laktonlar, seskiterpen laktonlar (dehidrokostuslakton, kostunolid, eremantin, laurenbiolid), sabit yağ (laurik asit, palmitik asit, oleik asit), (+)-kalanolid A başta olmak üzere birçok bileşen içermektedir.
Etkileri ve Kullanıldığı Durumlar: Defne bitkisinde bulunan kalanolid bileşiklerinin, özellikle (+)-kalanolid A’nın, HIV virüsüne karşı aktivite gösterdiği ortaya çıkmıştır. Şu an, bu maddenin üzerinde klinik çalışmalar yapılmaktadır. Kalanolid A’nın HIV-1 virüsündeki revers transkriptaz enziminin spesifik bir non-nukleozid inhibitörü olduğu düşünülmektedir. Ancak HIV-2’ye karşı aktivite göstermediği ortaya çıkmıştır. Bazı kanıtlar, kalanolid A’nın, zidovudine (Retrovir), lamivudine (Epivir), nelfinavir (Viracept) ve nevirapin (Viramune) adlı ilaçlarla sinerjistik etki gösterebileceğini ve bu ilaçların etkisini güçlendirebileceğini düşündürmüştür. Defne bitkisinden elde edilen bu bileşiğin, ayrıca antitüberküloz etkileri olduğu da düşünüldüğünden, halk arasında tüberküloza karşı da kullanılmaktadır.
Defne, halk arasında,
- (+)-kalanolid içeriğinden dolayı HIV enfeksiyonunun tedavisine yardımcı olarak,
- Lepra (cüzam) hastalığının tedavisine yardımcı olarak,
- Hemoroid tedavisinde destekleyici olarak,
- Uyuz tedavisinde yardımcı olarak,
- Gonore ve vajinit gibi cinsel organlardaki bazı hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak,
- Suçiçeği hastalığında oral olarak (ağızdan alınarak) kullanılmaktadır.
- Cilt yanıkları ve güneş yanıklarının tedavisinde,
- Ciltteki kaşıntı ve kızarıklıklarda,
- Psoriyazis (sedef hastalığı) tedavisinde,
- Dermatite karşı,
- Ciltteki çizik ve sıyrıkların tedavisine yardımcı,
- Ciltteki akne, sivilce ve cilt lekelerinde,
- Derideki çeşitli alerjik durumlarda,
- Rosacea tedavisine yardımcı olarak,
- Yatan hastalarda oluşan yatak yaralarının tedavisinde,
- Hemoroid tedavisinde,
- Yenidoğanların cilt bakımında topikal olarak (istenen bölgenin üzerine) kullanılmaktadır.
Kullanım Şekli ve Dozaj: Defnenin oral yoldan medikal kullanımıyla ilgili tipik bir dozaj şekli belirtilmemiştir. Buna rağmen bazı kaynaklarda bitki yapraklarının 3-9 gram miktarında kullanılabileceği belirtilmektedir.
Güvenlik ve Yan Etkileri: Defnenin bileşenlerinden biri olan (+)-kalanolid’in HIV negatif kişiler tarafından oral kullanımı güvenli kabul edilmektedir. Ancak bu bitkinin diğer medikal amaçlar doğrultusunda oral kullanımı hakkında yeterli veri mevcut değildir. Defnenin, gebeler ve emziren kadınlar tarafından kullanımının güvenilirliğiyle ilgili de yeterli bilgi mevcut olmadığından, tavsiye edilmemektedir.
Diğer Bitkilerle / Gıdalarla / Gıda Takviyeleriyle Etkileşim:
Herhangibir etkileşim durumu bilinmemektedir.
İlaçlarla Etkileşim:
Herhangibir etkileşim durumu bilinmemektedir.
Hastalıklar veya Durumlarla Etkileşimi:
Herhangibir etkileşim durumu bilinmemektedir.
Ayurveda’da Kullanılan İsmi: Hab-el-ghar
Tadı: Acı
Kullanılan Kısımları: Yaprak, meyve
Enerjetiği: Isıtıcı
Sindirim Sonrası Etkisi: Acı
Dosha’lar Üzerindeki Etkileri: Vata ve Kapha’yı azaltırken, Pitta’yı arttırır
Genel Nitelikleri: Karminatif (sindirim sistemindeki gazı giderici ve sindirim sistemini rahatlatıcı), stimulan (uyarıcı), ekspektoran (balgam söktürücü), emanogog (adet düzenleyici ve söktürücü), diyaforetik
(terletici), emetik (kusturucu)
Kullanım Alanları: Defne yağı doğu herbalizminde burkulmalar, incinmeler, romatizmal ağrılar ve morarmalar başta olmak için birçok farklı hastalığın ve rahatsızlığın tedavisinde kullanılır.
Defne yapraklarından demlenen çay, özellikle histeri gibi sinirsel rahatsızlıklara, amenoreye (3 aydan fazla adet görememe hali), sindirim sistemindeki gaz sancısına, kolik rahatsızlığına, bazı idrar yolları hastalıkları ve hazımsızlık gibi problemlere karşı kullanılır.
Defne meyveleri ise gecikmiş regli uyararak söktürmek için ve düşük yapmaya yardımcı olarak kullanılabilir.