Bitkisel, esansiyel yağları evimizde, bu ürünlerin teraputik, tedavi edici, ilaç niteliğinde, psiyological ve psikological özelliklerinden en iyi şekilde yararlanabilecek basit yöntemlerle kullanabiliriz. Bu ürünler basit ilk yardım gayesi ile, başağrısı ve soğuk algınlıklarının tedavisi için, adele ağrıların, kadınların periyodik ağrılarını rahatlatmak için banyo suyuna ilevi edilebilir, kişiye özel güzellik ürünlerinin hazırlanması için kullanılabilirler. Bu ürünlerin serin bir ortamda, koyu renkli cam şişeler içinde saklanmaları, hava ile temas etmemelerine dikkat edilmesi ve çocukların erişebileceği yerlerden uzak tutulmaları tavsiye edilir.
MASAJ
Bu usul genellikle tam vücut masajı yapan profesyonel aromaterapi uzmanları tarafından tercih edilir. Tedavi edilecek kişinin genel durumuna, ruhsal durumuna ve şikayetlerine bağlı olarak seçilen esansiyel yağlar susam, tatlı badem, üzüm çekirdeği, ceviz, soya, kakao, gibi taşıyıcı yağlar ile belirli oranlarda karıştırılır tatbik edilir. Tipik bir karışımda ve şikayetin şeklinede bağımlı olarak esansiyel yağ miktarı % 1 – % 3 arasında olur. Genel bir kaide olarak romatizma, öksürük, hazımsızlık gibi fiziki şikayetlerde karışım oranı, konsentrasyon ruhsal ve sinirsel şikayetlerden daha yüksek olur. Pratik bir yaklaşım olarak 20 damla esansiyel yağ l ml. olacağı için misalen % 3’lük bir karışım yapılacaksa l00 ml.taşıyıcı yağa 60 damla aromatik madde ilave edilr. Masaj kendi başına bile rahatlatıcı ve ruhen besleyici bir deneyim olup karışımın deri tarafından emilerek kan dolaşım sistemine karışması neticesi arzu edilen etki elde edilir.
VÜCUT YAĞLARI VE LOSYONLAR
Bu karışımlarda prensip olarak masaj yağlarıne benzer usullerle hazırlanırlar, tek fark taşıyıcı yağ olarak daha fonksiyonel ve besleyici bir ürünün, misal olarak ; jacoba, avakado, kaysı çekirdeği, acıbadem yaği, ceviz yağı gibi ürünlerin tercih edilmesidir. Buradaki ana hedef özellikle derinin ve deri ile ilgili problemlerin tedavi edilmesidir. Gül ve norelli kuru ve yaşlı deri için, sardunya, biberiye, bergamot ve limon yağı sivilcelerin, akne ve kuru deri rahatsızlıklarının tedavisi için tercih edilirler. Birkaç damla esansiyel yağ halen kullanılmakta olan basit bir kreme veyahut diyelimki yüz maskesine, vücut losyonuna ilave edilerek kullanılabilir. Bazı haller için, mesela uçuklarda, herpes tabir edilen cilt ve ağız içi yaralarda, athlete’s foot tabir edilen ayak parmakları arası yaralarda ve dolayısı ile oluşan ayak kokusuna karşı olarak, açık yaralarda, egzemalarda alkol bazlı bir karışımın kullanılması özellikle tavsiye edilir. Misal olarak 5 ml., bir tatlı kaşığı alkole, etil alkol, isopropil alkol ve hatta vodkaya 6 damla esansiyel yağ ilave edilir ve bu karışım kaynatılmış su ile l00 ml.’ye seyreltilerek iyi bir başlangıç formülü elde edilir.
SICAK VE SOĞUK KOMPRESLER
Esansiyel yağların bu usül ile kullanılmaları ağrılara karşı, cilt yanmalarını azaltmak ve geçirmek için, " yanıklar ile karıştırmamak lazım ", çok tesirli bir tedavi yöntemi oluşturur. Sıcak kompres hazırlamak için l litre, 5 bardak sıcak suya 10 – 20 damla esansiyel yağ ilave edilir, ihtiyaca göre oran arttırılabilir. Sıcak kompresler özellikle sırt ve bel ağrıları, kulak ağrısı ve diş ağrıları için iyi netice verirler. Soğuk kompresler aynı şekilde, sıcak su yerine soğuk, buzlu su kullanılarak yapılırlar, baş ağrılar için alına ve enseye ve başın arka kısmına tatbik edilirler, adele incinmeleri, burkulmalar, çıbanlar için kullanılırlar.
SAÇ BAKIMI
Saçımız son yıkama, durulama suyunda kullanılan şampuana birkaç damla esansiyel yağ ilave edilmesi ile çok zengin ve dolgun bir görünüm alacaktır. Alkol bazlı bir baş derisi masaj ürünü l00 ml alkol veyahut vodkaya 5 – l0 damla esansiyel yağ ilavesi ile yapılabilir ve bu friksiyon ürünü ile saçlardan istenmiyen ve gözle görünmeyen parazitlerden, mite’lardan ve hatta var ise bit ve pirelerden kurtarır. Her tip saç için mükemmel sonuçlar verecek bir karışım tatlı badem yağı, jacoba yağı veyahut saf zeytin yağına % 3 miktarında, l00 ml yukarıda adı verilen yağlardan hangisi seçilmiş ise, 60 damla ilave edilerek bununla saça kuvvetli bir masaj yapıp başı sıcak bir havlu ile 2 saat kadar sararak elde edilir. Biberiye, defne, papatya, lavanta, bergamot ve ıhlamur çiçeği yağlarının herbiri tek tek veyahut karışım olarak saç bakımında mükemmel neticeler verir, sağlıklı bir saç gelişimini ve görüntüsünü temin eder ve kepeği bariz bir şekilde kontrol ederler. Tatbikatı biraz zor ve eziyetli olsa dahi saç bakımında, saç dökülmesini mani olunmasında ve hatta yeni saç çıkartmak için en önde gelen ürün sarmısağın kendisi veyahut yağıdır. Bu yöntem ile iyi netice alabilmek için tedaviye birkaç hafta sabırlı bir şekilde devam etmek icap eder ve neticenin bu sabra deydiği görülecektir.
ÇİÇEK SULARI
Evimizde çiçek suyu yapmak için l00 ml. pınar veyahut kaynamış suya
20 – 30 damla esansiyel yağ ilave edip karışımı karanlık bir mekanda birkaç gün saklayıp filtre kağıdından, kahve filtre kağıdı uygun olur, süzülmesi ile elde edilir. Hernekadar esansiyel yağlar su ile karışmazlarsada bu hazırlama yöntemi ile suya koku ve arzu edilen özelliklerini verirler. Bu usul ile acne, sivilce, ekzama, ürtiker, dermatitis, kaşıntı gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisi mümkün olup cilt tonunu da güzelleştirir, cildi temizlerler. Bu tatbikat için kullanılabilecek esansiyel yağlar arasında, gül, portakal çiçeği, lavanta, biberiye, ıtır, limon, papatya, ıhlamur ve petigrain tavsiye edilebilir. Alternatif olarak ve alınan neticelerin seyrine sağlı bu yağların kendi aralarında da karışımlarıda yapılabilir, daha kişiye özel neticeler elde edilir.
BANYOLAR
Bitkisel esansiyel yağların en kolay, en çok keyif veren, hoşa giden ve faydalı uygulamalarından birisi banyo küveti dolarken suya 20 – 60 damla kokulu yağ ilave etmektir. Esansiyel yağların bu usul ile kullanılması tarih öncelerine dayanmakta olup Romalılar tarafından, meşhur Türk hamamlarında Osmanlılar tarafından benimsenmişti. Buna ilaveten banyo kullanımı en randımanlı netice veren metodlardan birisi olup , kaşıntı, adeli ağrılar, romatizma, artritis gibi şikayetlerin giderilmesinde etkin rol oynar.
Chamomile-papatya, lavanta, biberiye, kuş dili, gül ve gül suyu stress ve sıkıntı ile ilgili şikayetlerin giderilmesinde, evham ve uykusuzluk hallerinde, çam esansı, kekik, defne, adaçayı, tarçın, bergamot, adele ve eklem ağrılarına karşı kullanılabilir. Banyo tatbikatlarında cildi tahriş edebilecek yağları kullanmamak, konsantrasyonu kişiye uygun ayarlamak önemlidir.
BUHAR OLARAK KULLANIM
Bir odaya, mekana güzel ve rahatlatıcı koku yaymanın en pratik ve sağlıklı yolu esansiyel yağların kullanılması ile elde edilebilir. Birkaç damla kokulu yağ ufak bir kap içerisindeki suya damlatılarak radyatörün üstüne konulabilir, bir vaporizatör kullanılabilir ve tütsü çubuklarının çıkarttığı duman ve tozdan, tazyikli püskürtme ürünlerinin içindeki itici kimyasallardan kurtulunur. Değişik ortamlar için değişik esansiyel yağlar kullanılabilir. Frankincense; günlük, buhur, cedarwood; sedir ağacı, adaçayı, defne, biberiye, lavanta, meditatif, ruhani bir atmosfer yaratmak için sık sık kullanılan ürünlerdir. Citronella; narenciye, fesleğen, limonotu ; ıtır, geranium; sardunya, sinek, sivrisinek ve haşere iticisi olarak, ortamı sigara gibi istenmiyen kokulardan arındırmak için kullanılır. Juniper; ardıç ve biberiye yaprakları yakılarak salgın hastalıklardahavayı temizlemek,soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların yayılması engellemek için kullanılır. Myrtle; mersin ağacı, ekaliptüs, nane ve camphor; kafuru, geceleri yatak odasında nefes almayı kolaylaştırmak, çocukların öksürmelerini rahatlatmak için buğu olarak kullanılabileceği gibi bir mendile birkaç damla konularak gün boyuncada kullanılabilir.
Oshadhi istenen etkiyi arttırmak için, faydalı olacak bilimum bitkilerin esansiyel yağlarını en uygun şekilde birleştirerek synergy ailesini oluşturmuştur. Sinerjilerin etkisi tek yağa nazaran daha fazladır.
BUĞU
Bu usul özellikle sinüs, boğaz ve göğüs enfeksiyonları için tavsiye edilir. Birkaç damla nane ve peppermint, kekik, ökaliptüs, adaçayı, içinde kaynar su olan geniş bin kaba konur, baş kabı içine alacak şekilde bir havlu ile örtülür ve birkaç dakika nefes alınır, bu işlem birkaç kere tekrarlanırsa kişi rahatlar. Sıcak su dolu bir küvette otururkende suya esansiyel yağlar ilave edilek teneffüs edilebilir ama bu yöntem bir evvelki kadar etkili olmaz. Buhar tatbikatı ile bir nevi yüz saunası etkiside elde edilebilir, limon, ıhlamur, biberiye, lavanta ve kekik gibi yağlarla yüzdeki gözenekler açılabilir, siyah lekeler temizlenir, cilt yapısı güzelleşir.
LAVAJ- DOUCHE
Bu usul sistit, thrust, pruitis, ve benzeri genito-uriner rahatsızlıkların tedavilerinde faydalıdır. Bu rahatsızlıklarda bir litre ılık suya 20 – 30 damla tea tree; çay ağacı, kekik, lavanta ilave edilir, birkaç damla şampuan veyahut bir miktar sabun rendesi ilave edilir, iyice karıştırılır. Bu karışım herhangi bir eczaneden alınabilecek duş takımı ile tatbik edilir, kekik, biberiye ve lavanta esansiyel yağları doğum sonrası karşılaşılan problemlerin giderilmesi için aynı usullerle kullanılır.
DOĞRUDAN TATBİKAT
Genel olarak esansiyel yağlar yüksek konsantrasyonları ve aktiviteleri dolayısıyla cilde doğrudan doğruya, seyreltilmeden tatbik edilmezler.
Bunun bazı istisnaları vardır, şöyleki lavanta seyreltilmeden kesiklere ve böcek ısırmalarına, incir ağacı ve yaprağı sütü siğillere tatbik edilebilir. Bazı yağlar çamaşır dolaplarında, koku buketlerinin tazelenmesinde, koku torbalarında doğrudan kullanılır. Lavanta, biberiye bu gaye için kullanılabilecek en iyi iki üründür.
DAHİLİ KULLANIM
Yüksek konsentrasyonları dolayısı ve sayıları az bile olsa bazı esansiyel yağların nisbeten zehirli olabilmeleri ihtimali dolayısı ile bu ürünlerin ev tatbikatında doğrudan ve dahilen alınmaları tavsiye edilmez. Uluslararası Aromaterapistler Derneği, " IFA " aynı şekilde dahili uygulamayı tavsiye etmemektedir. Esasen esansiyel yağların deri ve solunum sistemi tarafından kolaylıkla emilmeleri, absorbe olmaları neticesi bu yağlar iç organlara kolaylıkla ve emniyetli bir şekilde erişir ve tesir ederler. Misal olarak arthritis gibi bir rahatsızlıkta yapılan diyete ilaveten kullanılacak bitkisel ürünlerin etkinliği juniper, adaçayı aromatiklerini harici kullanımı ile dahada etkinleşicek, sistemi temizleyecek, ağrı ve yanmaları azaltacak, şişikleri giderecek yönde tesir eder.