Vetiver Yağı

Buğdaygiller (Poaceae) familyasından bir bitki türü. Vetiverin botanik adı Vetiveria Zizanoides veya Andropogon Muricatus dur.

Saz görünümlü bitkinin uygun şartlarda boyu 2 m ye kökleri ise 3- 4 m ye inebilir. Saç görünümlü, dikey olarak, masif bir şekilde inen kökleri bilinen iyi yüzey tutucu bitkilerden biri olarak tanımlanmasını sağlar. Kardeşlenme yeteneği yüksektir. Saçak köklüdür ve yumak oluşturan kökleri uygun koşullarda 3 m derinliğe kadar gider. Yaprakları ortalama 75 cm uzunluğunda, 8 mm genişliğinde, ince uzun görünümlü ve tüysüzdür. Yaprak kenarları kesicidir. Çiçekleri erguvan-bordo renginde, salkım şeklindedir ve çiçek sapının ucunda toplanmıştır. 

Tropikal bir bitkidir ve Hindistan'da yetişir. Hindistanın doğal bir bitkisidir ancak şu anda dünyada pek çok çevre sorununun çözümüne basit, ucuz ve etkin çözümler sunan global bir bio-teknoloji sisteminin öznesidir. Türkiye'de Ege Bölgesinde yetiştirilmektedir. 3 aylık yağışlı bir sezona ihtiyaç duymaktadır. Ortalama sıcaklık 18-25, en düşük sıcaklık -15, en yüksek sıcaklık 48 ve hızlı büyüyebilmesi için 25 derece sıcaklık istemektedir. Vetiver uçucu yağı kökleri ve ana bileşenlerinin buhar distilasyonu yoluyla, alfa vetivone, benzoik asit, p vetivone, furfurol, vetiverol, vetivene ve vetivenylvetivenate olarak elde edilir.

Kokusunda gerginlik giderici etki vardır. Kozmetikte cilt altı yağı dokusu harap olmuş, yaşlı, mat, kuru ve hassas ciltler için hazırlanan kremlerde vetiver esansı kullanılır. Portakal, yasemin, ıtır, kananga (ylang ylang) esanslarıyla yapılan karışımlarda farklı kokular elde edilir.

Bu yağın beden ve zihin üzerinde bir soğutma etkisi vardır, çok hoş, hafif, dünyevi misk kokusu vardır. Hindistan cevizi saplarıyla beraber böcek kovucu olarak çatılara kapı girişlerine asılmaktadır.

Bu uçucu yağ, vücut için parfüm, ortam kokulandırma ve soğutucu içeren parfüm endüstrisinde, hem de kozmetik, sabunlar, yağlar ve içecekler, sorbeler ve gıda maddelerinde, tatlandırıcı olarak da yaygın bir biçimde kullanılmaktadır.

Vetiver esansiyel yağının faydaları

Bu uçucu bitki yağı aromaterapi de çok popüler olarak kullanılmaktadır. Birçok tıbbi özelliklere de sahiptir.

Bu uçucu yağın yatıştırıcı özellikleri oldukça etkilidir. Yatıştırıcı ve soğutma etkileri ve inflamasyon özelliği vardır. Bu, her iki özelliği dolaşım ve sinir sisteminde iltihaplanma da rahatlama sağlatır.

Tropik ülkelerde, mikropların ve bakterilerin sıcak ve nemli bölgelerde üremesini engellemek için bu yağ kullanılır. Sıcak ve nemde aşırı derece de artmış olan bakterilerin üremesini durdurur. Bu yağ yaralara haricen uygulama veya sepsis yaraların yanı sıra iç organları korumak amacıyla ağızdan alınması da tamamen güvenlidir.

Tatlandırıcı madde olarak sorbeler ve içeceklere karıştırılan bu yağın, afrodizyak etkisi de vardır. Ayrıca libidoyu artırır ve cinsel  duyguları uyandırır.  Cinsel soğukluk, libido eksikliği ve iktidarsızlık gibi pek çok cinsel hastalıkları için bir çaredir.

Ölü ve renksiz dokuların yerine düzgün bir görünüm elde etmenize yardımcı olur etkilenen yerlerde yeni dokuların büyümesini destekler. Lekeler ve yanıklardan sonra da hamile kadınlar, şişmanların çatlakları için de oldukça yararlıdır.

Vücudun her sistemi, yani sindirim, solunum, dolaşım, boşaltım, bağışıklık, endokrin ve sinir sistemleri.  metabolik sistemi bir arada tutan vücudu gençleştirir, kuvvet verir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca sinirlerin yatıştırılmasında da etkilidir.

Bu esansiyel yağın tahriş edici bir özelliği yoktur. Kullanmadan önce yağa karşı duyarlılığınızın olup olmadığını öğrenmek için bileğinizin iç kısmında test yapabilirsiniz.

Kan dolaşımı bozukluğu, kas ağrı ve kasılmaları, varis, hemoroid, hormon dengesizliği, menopoz, gut, ödem, artrit, akne, yara, kesik ve izleri ile uykusuzluğu gidermekte yardımcı olur. Topraklayıcı, güçlendirici, odaklayıcı, dengeleyici, sakinleştirici ve yorgunluk gidericidir.